Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 

 

Ο Βουλευτής κ. Νίκος Σηφουνάκης, Πολιτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Μεταφορών και Επικοινωνιών, από την Τετάρτη 1 Ιουλίου βρίσκεται στη Λήμνο. Περιόδευσε σε χωριά του νησιού, επισκέφτηκε το Νοσοκομείο στη Μύρινα και είχε συναντήσεις με τη διοίκηση και τους εργαζομένους. Σε δηλώσεις του στα τοπικά Μ.Μ.Ε. σημείωσε μεταξύ άλλων:
«Το διάχυτο κλίμα της αγανάκτησης και της απογοήτευσης του λαού, από την απραξία της κυβέρνησης του κ. Καραμανλή, απεικονίσθηκε στις πρόσφατες ευρωεκλογές. Ο κόσμος καταδίκασε με τη ψήφο του τα σκάνδαλα τον αυταρχισμό και την απραξία της σημερινής κυβέρνησης. Ιδιαίτερα στον τόπο μας τον Νομό Λέσβου, που για πέντε χρόνια τώρα έχει αφεθεί έρμαιο στις υποσχέσεις άνευ αντικρίσματος και στην εγκατάλειψη, το εκλογικό ποσοστό υπερ του ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι σχεδόν διπλάσιο του καταγραφέντος σε εθνικό επίπεδο, γεγονός που επισφραγίζει την απόφαση του λαού των νησιών μας να οδηγηθεί η χώρα σε άλλη κατεύθυνση και να αλλάξει πολιτική σελίδα.
Δυστυχώς, συμπληρώνεται σχεδόν ένας μήνας από αυτή τη μεγάλη ήττα της κυβέρνησης και ενώ θα περίμενε ο Έλληνας πολίτης, να «αφυπνιστεί» και έστω την ύστατη στιγμή να ενσκήψει στα προβλήματα του ελληνικού λαού και στα ειδικά φλέγοντα προβλήματα των νησιών μας, περί άλλων τυρβάζει.
Εδώ και χρόνια, επισημαίνουμε την κατάσταση απομόνωσης που βιώνει η Λήμνος απ’ τις εφαρμοζόμενες πολιτικές της Κυβέρνησης, ιδιαίτερα στη ακτοπλοΐα, που επηρεάζει αρνητικά κάθε επιχειρηματική δράση και ιδιαίτερα την τουριστική προοπτική της. Προσωπικά, με αναφορές και ερωτήσεις μου στη Βουλή, με καταγγελίες, προσπάθησα να κατανοήσουν οι αρμόδιοι ότι έχουν χρέος να σταθούν υπεύθυνα έναντι των προβλημάτων.
Δεν θέλω να ισχυρισθώ ότι στα χρόνια της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ δεν υπήρχαν προβλήματα, κάθε άλλο, όμως όχι στη γενικευμένη μορφή που υπάρχουν σήμερα.
Βρισκόμαστε σε πλήρη τουριστική περίοδο και μέχρι την τελευταία στιγμή δεν υπήρξε ενημέρωση τουλάχιστον για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Οι επιτηδευματίες του νησιού ελπίζουν κάτι να κινηθεί έστω την ύστατη στιγμή. Και ενώ δεν υπάρχει συντονισμός για δράσεις της πολιτείας, καταγράφεται υπερδραστηριότητα στους φορολογικούς ελέγχους. Βεβαίως, οι πολίτες οφείλουν να είναι συνεπείς στις φορολογικές υποχρεώσεις τους προς το κράτος, αφού από τα έσοδα που προκύπτουν το κράτος ανταποκρίνεται στις δικές του υποχρεώσεις, τους μισθούς, τις συντάξεις, την κοινωνική πρόνοια κ.ο.κ. Πρέπει όμως να υπάρχει ισονομία. Τα πεντέμισι τελευταία χρόνια τα φορολογικά βάρη δεν κατανέμονται ισομερώς. Η κυβέρνηση κατήργησε το φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας και τον αντικατέστησε με το ΕΤΑΚ, ήτοι ίσοι φόροι για τους φτωχούς και τους μικρομεσαίους με τους πλούσιους. Όσο νομοταγής κι αν είναι κάποιος δεν μπορεί να μην αγανακτήσει, στη στιγμή μάλιστα, που οι Υπουργοί της Κυβέρνησης αποφεύγουν να επισκεφθούν το νησί και ακυρώνουν προγραμματισμένες επισκέψεις, για να μην βρεθούν αντιμέτωποι με τα προβλήματα των κατοίκων.
Ο φορολογούμενος πολίτης ενός ακριτικού τόπου πρέπει να γνωρίζει π.χ. ότι θα πραγματοποιούνται έλεγχοι με το ίδιο αντικείμενο και την ίδια συχνότητα σε όλη την επικράτεια. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι διαφορετικά βάρη αναλογούν στις μικρές κοινωνίες με τις μικρές αγορές σε σχέση με τα αστικά κέντρα. Έτσι ερμηνεύω την αγανάκτηση Λημνιών, χωρίς βέβαια να επικροτώ ακραίες συμπεριφορές.
Δυστυχώς, το παζλ της απαράδεκτης κατάστασης στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις έρχεται να συμπληρώσει η νέα προκήρυξη της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, στην οποία δεν συμπεριλαμβάνονται ως επιδοτούμενα το δρομολόγιο Αθήνα – Λήμνος, ούτε και το Θεσσαλονίκη-Λήμνος. Με αφορμή την πρώτη προκήρυξη στις 9 Οκτωβρίου 2008 είχα καταθέσει σχετική ερώτηση ζητώντας την ένταξη των αεροπορικών συνδέσεων της Λήμνου στις επιδοτούμενες γραμμές. Ο τότε Υπουργός Μεταφορών απάντησε ότι «το Υπ.Μ.Ε. και η Υ.Π.Α. έχουν λάβει το υπόψη αίτημα που θέτει ο κ. Σηφουνακής και θα επαναπροκηρύξουν το διαγωνισμό εντός του επομένου χρονικού διαστήματος, έχοντας εξετάσει όλες τις σχετικές παραμέτρους» Είχα θεωρήσει την εξέλιξη αυτή θετική και ανέμενα η σχετική «υπόσχεση» να γίνει πράξη. Δυστυχώς για άλλη μια φορά η κυβέρνηση αθετεί τις υποσχέσεις της
Σήμερα είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ για άλλη μια φορά το Νοσοκομείο της Μύρινας και να συναντηθώ με τη διοίκηση και με τους εργαζομένους. Μια πρώτη διαπίστωση είναι ότι τα προβλήματα των ελλείψεων σε προσωπικό, σε φάρμακά, σε ιατροδιαγνωστικά εργαλεία και μηχανήματα, όχι απλά δεν λύνονται αλλά διευρύνονται. Το Νοσοκομείο του νησιού ένα μεγάλο έργο που οραματισθήκαμε και δημιουργήσαμε, δυστυχώς, παρουσιάζει την ίδια εικόνα που παρουσιάζει και όλο το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας.
Ως προς το άλλο μεγάλο θέμα που είναι το νέο τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου έχω πολλές φορές τοποθετηθεί. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα δήλωσα ότι είναι γνωστές οι προσπάθειες της τοπικής κοινωνίας και της Πανεπιστημιακής Κοινότητας. Λυπάμαι που δεν μπορώ να πω το ίδιο και για την Κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο, που με τη μέχρι τώρα διαχείριση του ζητήματος ήταν πασίδηλη η έλλειψη ουσιαστικού και αποτελεσματικού ενδιαφέροντος, με αποτέλεσμα και τη μη έγκαιρη προετοιμασία των κτιριακών εγκαταστάσεων.
Εκείνο που πρέπει να προσεχθεί, το οποίο εντόπισε η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αιγαίου, είναι η διαχείριση των αιτήσεων μεταγραφών των πρωτοετών φοιτητών του νεοσύστατου Τμήματος, για να μην εγκαταλειφθεί το τμήμα από μεταγραφόμενους φοιτητές, Αν αυτό συμβεί θα ισοδυναμεί με αυτοκατάργηση του τμήματος του Πανεπιστημίου στη Λήμνο.
Για μια ακόμα φορά θέλω να σταθώ στην παντελή έλλειψη ενεργειών στον τομέα του πολιτισμού. Καμία πρωτοβουλία, κανένα έργο, απλώς εγκαινίασαν το 2005 έργα που ολοκληρώσαμε, όπως το αναστηλωμένο θέατρο Ηφαιστείας  και στην συνέχεια το εγκατέλειψαν. Δεν αξιώθηκαν ούτε το δρόμο Κοντοπούλι – Ηφαιστεία να στρώσουν με λίγη άσφαλτο, με αποτέλεσμα να ματαιώνεται η όποια μετάβαση επισκεπτών. Δεν προγραμμάτισαν από τα «εγκαίνια» και μετά έστω ένα πολιτιστικό γεγονός στον πανέμορφο και μυθικό αυτό χώρο. Τους πρότεινα κάθε χρόνο να γίνονται μια ή δύο παραστάσεις αρχαίου δράματος ή μουσικής. Δυστυχώς εις μάτην.
Τέλος, στο ζήτημα των λαθρομεταναστών που πρόσφατα αφίχθησαν και στην Λήμνο, πρέπει να σημειωθεί ότι επί πέντε χρόνια τώρα μεταναστευτική πολιτική δεν υπήρξε. Η κυβέρνηση απουσίασε εκκωφαντικά από διεκδικήσεις στην Ε.Ε. για το ζήτημα της φύλαξης των συνόρων μας, των κοινών συνόρων της Ευρώπης. Βεβαίως μετά τις Ευρωεκλογές δείχνει κινητικότητα και αυτή, λόγω της απειλής από τα δεξιά της. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δια του Προέδρου του Γιώργο Παπανδρέου έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου. Διατυπώσαμε συγκεκριμένες προτάσεις και διαβεβαιώσαμε τη θέση του κινήματος για μηδενική ανοχή στην παράνομη μετανάστευση.